Partituren in een sinaasappelkistje
Eleonore Pameijer vertelt hoe ze de manuscripten van Hans Lachman ontdekte: "Een van de meest saillante vondsten van de afgelopen jaren kwam uit een tuinschuurtje. Hans Lachmans zoon Michel bewaarde de partituren van zijn vader gedurende vele jaren. In de kleine doorzonwoning in Alphen aan de Rijn stond het werk uiteindelijk in de weg en Michel besloot zijn vaders partituren naar het tuinschuurtje over te brengen. Daar vond ik het terug op 21 april 2008. Een onvergetelijk beeld op mijn netvlies is de houten sinaasappelkist met het complete compositorische oeuvre van Hans Lachman.
Vanwege het verblijf in het schuurtje voelden de partituren enigszins vochtig. Bovenop de handgeschreven partituren lagen diverse kartonnen doosjes met daarin bandopnames van Lachmans werken. Ik besloot de gehele dag bij de familie Lachman te blijven om de inhoud van de kist te inventariseren en te beschrijven.
Wat een vondst was dat! Ik trof aan: een opera, zes orkestwerken, zeven concerti, een Requiem, liederen met orkest, twee radiofonische kantates, werk voor groot ensemble, sonates voor strijkers, sonates voor blazers, acht kamermuziekwerken voor uiteenlopende bezettingen van trio tot sextet en tenslotte negen strijkkwartetten. Bij het bestuderen van de werken bleek dat Lachman goed geschoold was in contrapunt. Bach was duidelijk een inspiratiebron voor hem. Hij schreef zeer kundig voor de diverse instrumenten en maakte dikwijls gebruik van een klassieke vorm. De composities staan nog stevig in de tonaliteit, met veelvuldig gebruik van chromatiek, hetgeen soms aan Hindemith of Reger doet denken. Het maakte me erg nieuwsgierig naar het leven van Hans Lachman. Via zijn familie kreeg ik zijn biografische gegevens en enkele foto’s."
Margriet Vroomans maakte voor De Ochtend van 4 op NPO Radio4 een podcast serie Muziek tot leven over Hans Lachman en andere musici in de oorlog.