the orel foundation
The OREL Foundation in Los Angeles is opgericht door dirigent James Conlon met dezelfde doelstellingen als de Leo Smit Stichting. Op de website is uitgebreide informatie te vinden over 24 vervolgde componisten en hun werk. Daarnaast dragen internationaal gerenommeerde onderzoekers bij aan de site met tientallen essays over het onderwerp. De Leo Smit Stichting werkt regelmatig samen met The OREL Foundation, bijvoorbeeld in het bekend maken van Paul Hermann en zijn muziek.
Zentrum für verfemte musik
Aan de Hochschule für Musik und Theater Rostock werd in januari 2008 een centrum voor verboden muziek geopend. In het archief worden zo'n 700 composities en documenten van vervolgde componisten bewaard en toegankelijk gemaakt. Het centrum organiseert festivals, tentoonstellingen en concerten. Om het jaar wordt een concours georganiseerd waarin jonge ensembles de muziek van vervolgde componisten uitvoeren. Eleonore Pameijer, artistiek leider van de Leo Smit Stichting, geeft er masterclasses en jureert in het concours. Met directeur Volker Ahmels van het Zentrum für Verfemte Musik in Rostock/Schwerin werkt de Leo Smit Stichting nauw samen.
musica reanimata
De Duitse vereniging musica reanimata houdt zich bezig met onderzoek naar door de nazi's vervolgde componisten en hun muziek. De vereniging organiseert concerten en geeft publicaties uit. De website geeft van tientallen componisten een korte biografie. De Leo Smit Stichting werkt met deze Berlijnse organisatie nauw samen. Regelmatig zijn Nederlandse vervolgde componisten onderwerp in de ‘Gesprächskonzerte’ die uitgezonden worden op de radio.
Forbidden music
Michael Haas schrijft een fascinerend blog onder de titel Forbidden Music. Het blog werd gelanceerd bij de verschijning van het boek met de titel Forbidden Music; The Jewish composers banned by the Nazis, maar groeit nog altijd met een schat aan ontdekkingen.
wenn ich komponiere, bin ich wieder in wien
In deze tentoonstelling van onze collega’s van Exil.Arte maakt de bezoeker kennis met componisten die alles achter moesten laten. Gerold Gruber en Michael Haas leiden in Wenen het Exil.Arte Zentrum, een kennis- en documentatiecentrum over componisten die Oostenrijk moesten ontvluchten na de Anschluss in 1938. Er zijn tentoonstellingen en concerten en er is een online database. De Leo Smit Stichting werkt regelmatig samen met Exil.Arte.
music of remembrance
In Seattle richtte pianist Mina Miller in 1998 Music of Remembrance op met als doel verhalen over de Holocaust te vertellen met muziek. Sindsdien werd in tientallen concerten regelmatig muziek van Nederlandse componisten uitgevoerd dankzij samenwerking met de Leo Smit Stichting. Voor Dick Kattenburgs Tap Dance werd een nieuwe choreografie geschreven door Donald Byrd.
musica judaica
Pianist Jascha Nemtsov presenteert op Musica Judaica zijn onderzoek naar componisten van de Russische ‘Nieuwe Joodse School’ zoals Joseph Achron, Michael Gnesin en Alexander en Grigori Krein. Hij trad regelmatig op in de serie Uilenburger Concerten van de Leo Smit Stichting, bijvoorbeeld met de preludes van Vsevolod Zaderatsky.